Connect with us

EVENIMENT

„Apele Române”: Nu există risc de poluare a Dunării, la intrarea în ţară, după deversarea de petrol din Serbia

Publicat

bazias risc poluare fb
sursa foto: Facebook / Apele Române

Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), la intrarea în țară, pe Dunăre, nu există niciun risc de poluare ca urmare a incidentului de poluare cu petrol înregistrat în zona unei localități din Serbia.

„Conform ultimelor informaţii primite de România de la partea sârbă, nu există risc de poluare a Dunării la intrarea în ţară”, precizează reprezentanţii ANAR.

ANAR a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că 35 de tone de petrol s-au scurs în Dunăre, cantitatea provenind de la o navă sub pavilion bulgăresc.

„35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavilion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Celarevo (Serbia), la o altitudine de 1.287 de metri.

Această informaţie a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională „Apele Române” – Departamentul Situaţii de Urgenţă, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România -Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c.”, a precizat sursa citată.

Potrivit specialiştilor, timpii estimaţi de către specialişti pentru propagarea poluării sunt de circa 24 – 30 de ore până la intrarea în ţară.

„Ţinând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanţă de circa 70-100 km în condiţiile de non-intervenţie, în aval de zona producerii evenimentului.

În acest moment, partea sârbă acţionează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecţia apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse.

Astfel, a fost identificată o locaţie adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecţie, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.

Din dispoziţia conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin Lucaci, echipele Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secţiunea Baziaş”, a subliniat instituţia.

Echipa de intervenţie de la Apele Române (ABA) Banat – Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraş-Severin este pregătită să acţioneze cu material tip „spill sorb” care va fi răspândit din bărci cu motor, „întrucât lăţimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant”.

Intervenţia de depoluare, ca şi prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele ANAR doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizaţii petroliere, menţionează sursa citată. Agerpres

sursa foto: Facebook / Apele Române

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cupoane de 110 de dolari pentru cetățenii din Coreea de Sud pentru stimularea consumului. Soluție de relansare economică

Publicat

flag of south korea.png

Guvernul din Coreea de Sud va începe să distribuie cetățenilor cel puțin 150.000 de woni (aproximativ 110 dolari) de persoană începând cu data de 21 iulie, în încercarea de a stimula consumul și cheltuielile interne și de a relansa economia care stagnează. Banii pot fi folosiți doar pentru plata unor produse sau servicii oferite de firme mici și locale, cum ar fi restaurante, magazine alimentare, saloane de coafură și afaceri de cartier cu venituri anuale de maximum 3…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea până în 20 iulie: zile de foc, apoi temperaturile scad brusc. Prognoza meteo pe două săptămâni, în regiuni din țară

Publicat

atenționări cod galben de furtuni și caniculă în alba și

Vremea până în 20 iulie: meteorologii anunță că perioada cu zile deosebit de calde va dura până miercuri, 10 iulie, atunci când temperaturile vor scădea brusc, cu până la zece grade. Schimbările se produc pe fondul unor perioade de instabilitate atmosferică.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza meteo pe regiuni, pentru intervalul 7 – 20 iulie.

Vremea până în 20 iulie: TRANSILVANIA

luni și marți, valul de căldură va fi persistent și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

DOCUMENT: Ghid privind consumul de carburant şi emisiile de CO2, publicat de RAR. Varianta 2025

Publicat

document: ghid privind consumul de carburant şi emisiile de co2,

RAR vine în ajutorul cumpărătorilor prin publicarea „Ghidului privind consumul de carburant şi emisiile de CO2”. Documentul cuprinde informații la zi pentru autoturismele înregistrate naţional de tip în România care corespund normelor de poluare actuale, transmit reprezentanții instituției.

Sunt prezentate valorile de consum de combustibil şi emisiile de CO2 în parcurs combinat, conform ciclului WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) – date foarte apropiate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Nu e doar asfalt – e o schimbare de ritm”. Băltăreţu (USR) laudă proiectul Drumului Expres DEx4 şi explică întârzierile

Publicat

dex 10 2.jpg

Fostul candidat al USR la Primăria Cluj-Napoca şi actual membru al Biroului Judeţean al USR Cluj, Viorel Băltăreţu, salută finalizarea Drumului Expres DEx4, care va lega începând de săptămâna aceasta DN1 de Autostrada A3 pe la Tureni şi care va avea un impact puternic în toată zona, atât pentru Cluj, cât şi pentru municipiul Turda. Băltăreţu, implicat de la început în proiect, explică de ce au fost 5 luni întârziere faţă de termenul contractual. 

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe
OSZAR »